Bijna al onze scheidsrechters fluiten wekelijks een “gewoon” matchke voetbal, maar sinds enkel jaren bestaat er ook G-voetbal. G–voetbal staat voor voetbal voor jongens en meisjes met een verstandelijke of motorische handicap.
In ’t Schuufletje (maandblad Vriendenkring) vond ik een tabel met verschillen tussen het gewone voetbal en het G-voetbal. Klik op de tabel om te vergroten.

In de provincie West-Vlaanderen bestaan er nu 2 reeksen G-voetbal omdat er zo minder niveauverschil is. In Gullegem werd aan het begin van het seizoen een screeningstraining gehouden, en zo werden de ploegen ingedeeld in 2 niveau’s.
In West-Vlaanderen zijn er een zestal scheidsrechters die G-voetbal fluiten. Voor onze Vriendenkring fluit enkel Dries Vandenberghe af en toe eens G-voetbal, en volgens Dries is het een echte aanrader, met eerlijke spelers en veel spelvreugde. De uitslag speelt bvb geen rol en na de match is iedereen winnaar. Zo kan bvb de scheidsrechter er voor zorgen dat van de ene ploeg een bepaalde speler eventjes niet meer speelt, zodat de uitslag een niet te groot verschil wordt.
Er zijn niet zoveel wedstrijden G-voetbal, maar wie eens wat meer informatie wenst, kan altijd contact opnemen met onze Dries.

WIJ DANKEN VOLGENDE SPONSOR VOOR DE JAARLIJKSE STEUN: