Een tijdje geleden kreeg ik een heel intressant artikel doorgestuurd omtrent het scheidsrechtersverslag. In dit document, geschrijven door PSC-opleider Rony Callewaert, staan enkele nuttige tips (zeker voor de beginnende refs onder ons). Hieronder volgen enkele belangrijke quotes uit het document. Het gehele document, zeker de moeite waard om door te nemen, kunt u terugvinden door hier te klikken.

Scheidsrechtersverslag

  1. Wees 100% zeker van wat je noteert in je verslag. Laat je niet (mis)leiden door gegevens van spelers, trainers of supporters.

  2. Laat  je na de wedstrijd niet verleiden tot uitspraken of citaten omtrent je nog op te maken verslag. Spreek je ook niet uit over een eventuele sanctie, daar dit zeker niet de bevoegdheid is van de referee.
  3. Onthoud je van persoonlijk commentaar, maar schrijf je scheidsrechtersverslag toch uitgebreid genoeg. Een goed voorbeeld:

Thuisspeler X, trapte hard naar zijn tegenstander en raakte opponent op de rechter-enkel. Op dat moment was de bal niet binnen spelbereik, daar de trap in het middenveld gebeurde op het ogenblik dat de bal in het spel was ter hoogte van doelgebied van de bezoekers. Speler X werd uitgesloten. Aangetrapte speler werd verzorgd, maar kon niet verder spelen.

Groene tafel

  1. De bijkomende vragen, gesteld door de heren van het PC, zijn bedoeld om iedereen in de zitting een duidelijker beeld te laten krijgen over de gebeurde feiten. Antwoord nooit met ‘Ik blijf bij mijn verslag’. Maar zie dat je antwoorden in de lijn van je verslag liggen.

  2. Kleed je verzorgd en antwoord beleefd op de vragen die worden gesteld.
  3. Wanneer je het bondsgebouw mag verlaten, doe dit meteen. Wacht niet af om de straf te horen of tot de speler/ trainer buiten komt.

WE DANKEN ONDERSTAANDE SPONSOR VOOR DE JAARLIJKSE STEUN