2013 zullen wedstrijden in België voor het eerst geleid worden door zes refs. Voormalig topref Pierluigi Collina zal het systeem toelichten op 15/1 op de bondszetel.

Play-offs & Cofidis Cup
In de Play-offs en de Cofidis Cup zullen in 2013 voor het eerst wedstrijden geleid worden door zes scheidsrechters. België behoort zo tot de eerste Europese landen waar nationaal gewerkt wordt met aanvullende assistent-scheidsrechters.
Het project kadert in de verdere professionalisering van de Belgische arbitrage en moet betere beslissingen opleveren, meer bepaald deze m.b.t. cruciale situaties in en rond het strafschopgebied en buitenspel. Ook zullen de wedstrijdfases waarbij de bal al dan niet de doellijn gepasseerd is beter kunnen ingeschat worden.
Sinds de start van het seizoen 2009-2010 werkt UEFA met zes scheidsrechters in de Europa League. De hoofdscheidsrechter krijgt sindsdien assistentie van twee aanvullende assistent-scheidsrechters, die plaatsnemen achter de doellijn. In het seizoen 2010-2011 kreeg ook de UEFA Champions League navolging en EURO 2012 was afgelopen zomer het eerste internationaal tornooi waarbij het systeem met zes scheidsrechters werd gebruikt.

Pierluigi Collina
Op 15 januari 2013 zal voormalig Italiaans topscheidsrechter Pierluigi Collina op de bondszetel samen met KBVB en Pro League toelichting geven over het systeem waarbij gewerkt wordt met een vijfde en zesde aanvullende assistent scheidsrechter.
Pierluigi Collina is UEFA’s Chief Refereeing Officer en kwam in augustus 2012 aan het hoofd van de Scheidsrechterscel van de Europese voetbalbond. Hij leidde in 1999 de Champions League finale tussen Bayern München en Manchester United en in 2002 de WK-finale tussen Brazilië en Duitsland. In 2004 nam Pierluigi Collina afscheid van het Europese toneel en een jaar later stopte hij definitief.
KBVB belegt met de Pro League een persconferentie op dinsdag 15 januari 2013, om 15 uur in de aanwezigheid van Pierluigi Collina.

WIJ DANKEN VOLGENDE SPONSOR VOOR DE JAARLIJKSE STEUN: