Op zaterdag 27 augustus nam ons bestuurslid Chris Marey deel aan de Gaiapark Zoomarathon in Kerkrade. Opmerkelijk, want deze eenmalige extreme marathon (42,2km) in de zoo was een wereldprimeur. Nooit eerder werd een marathon gelopen in een dierentuin. De organisatoren richtten zelfs een aanvraag tot erkenning aan het Guinness Book of Records.
Het aantal deelnemers was beperkt tot 100. Allen liepen ze over een schitterend heuvelachtig parcours door de zoo van 21 rondes van 1950 meter met een aanloopstuk van 1245 meter. De start om 17u00 werd voorafgegaan door het Limburgs volkslied.
De wedstrijd werd om meer dan één reden uniek. Om 19u40 legde de wedstrijdorganisatie de wedstrijd even stil door bliksemschichten, donder en hevig onweer. Volkomen terecht, zeker gelet op de recente gebeurtenissen in Kiewit met Pukkelpop. Om 20u30 werd de marathon hervat en moesten de marathonlopers de resterende ronden afmaken. Nog nooit eerder werd een marathon die tijdelijk stilgelegd was wederom hervat. De temperatuur was ondertussen een zestal graden gezakt en het regende nog.
Het grillige weer maakte het heuvelachtige en bochtige (langste rechte stuk was 50m) parcours tot een nog grotere beproeving. Leuk detail was dat net die dag een babygorilla geboren werd en de baby de naam zou krijgen van de latere winnaar. Ons lid Chris Marey bereikte voldaan de finish na 3u29m wedstrijd. Een prima voorbereiding op zijn volgende ultraloop in oktober in het Franse Millau. Daar krijgt hij er maar liefst 106km voorgeschoteld oftewel 1060 lengtes van een voetbalterrein! Voor de statistieken: met de marathontijd van 3u29m behaalde Chris de 13e plaats op 65 finishers. De winnaar deed er 2u49m over.
In de rand vermelden we nog dat de opbrengst van deze marathon (€ 1806) integraal aan een goed doel geschonken wordt, namelijk het Gaia Nature Fund, de natuurbehoud stichting van GaiaPark. De Kerkraadse dierentuin ondersteunt met deze stichting diverse projecten van natuur- en soortenbehoud over de hele wereld.

WIJ DANKEN VOLGENDE SPONSOR VOOR DE JAARLIJKSE STEUN: