Beste (assistent-) scheidsrechters,
Discriminatie en grensoverschrijdend gedrag: scheidsrechters
Voetbal Vlaanderen streeft naar ethiek, altijd en overal. Om te kunnen inspelen op zaken die op en naast het terrein gebeuren zijn er verschillende mogelijkheden om discriminatie en grensoverschrijdend gedrag te melden als scheidsrechter, zowel wanneer je slachtoffer bent of getuige.
Door discriminatie en grensoverschrijdend gedrag te melden krijgen we een beter overzicht over de grootte van het probleem op en naast het veld. Het is een belangrijk signaal naar alle actoren binnen de voetbalwereld om samen een cultuur van respect te creëren.

Scheidsrechterverslag
Scheidsrechters zijn de belangrijkste bron van informatie. Zeker in het amateurvoetbal/jeugdvoetbal doen we geen beroep op camera’s. Daarom is het van belang dat scheidsrechters situaties met van discriminatie worden gerapporteerd zodat we als federatie de gepaste maatregelen kunnen treffen.
Wanneer (herhalend) discriminerende feiten OP het veld plaatsvinden moeten de reglementen gevolgd worden. Men zet de driestappenprocedure in en vermeldt dit op het scheidsrechterverslag.

Meldpunt Voetbal Vlaanderen
Echter, soms worden discriminerende feiten pas opgemerkt of gemeld aan de scheidsrechter NA de wedstrijd. Daarom zijn er meerdere mogelijkheden ingericht om zaken te melden als slachtoffer of als getuige.
In alle vertrouwen kunnen meldingen overgemaakt worden via meldpunt@voetbalvlaanderen.be of 02/4771222. Onze federatie-API (Aanspreekpersoon Integriteit) Justine Loosveldt beheert het meldpunt.
Neem contact op met ons meldpunt als slachtoffer of getuige van:
– Grensoverschrijdend gedrag (psychisch, fysiek en seksueel)
– Discriminatie (racisme, seksisme, homo- en transfobie, ¿)
– Doping
– Matchfixing

namens bureau arbitrage
Voetbal Vlaanderen